Vietnam: Hoi An

Hoi An on ihana kaupunki. Sen vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, eikä syyttä. Se on hyvin kunnostettu ja ylläpidetty, ja ihan käsittämättömän värikäs. Vaikka vettä satoi katkeamattomana suihkuna, ei sekään voinut pilata tämän kauniin kaupungin valokuvauksellisuutta ja viihtyisyyttä. Hoi An on lyhtyjen kaupunki - sadat ja tuhannet värikkäät paperilyhdyt koristavat kaupunkia, ja ovat todellinen nähtävyys jo itsessään. Ne valmistetaan käsityönä, ja lyhdyntekijöitä voi ihailla työssään monessa kadunkulmassa.

Tällaiset jatkuvat kaatosateet joulun aikaan eivät ole tavattomia keski-Vietnamissa. Sateita oli odotettu, mutta ei sitä tajunnut, että vettä on tosiaan niin paljon, että siinä joutuu kahlaamaan. Mä tykkäsin oikeastaan sateesta, paitsi että valokuvien ottaminen on vähän hankalaa sadevehkeiden kanssa. Mutta kun kuvia saa, niissä on niin mukavan kostea tunnelma - voi melkein haistaa märkyyden. On ihan älyttömän tunnelmallista istua jossain Hoi Anin monista kahviloista, juoda appelsiiniteetä ja syödä keksejä, katsella ohikulkijoita ja hyräillä hiljaa pientä sadesävelmää. Välillä voi vaihtaa pari sanaa jonkun toisen matkaajan kanssa, irrallisia mitääntarkoittamattomia lauseita, hyvän mielen ja vapauden sanoja. 
Ja näistä mä tykkään. Kuubassakin kuvasin kommunistisia propagandajulisteita, ja täällä myös. Niissä on jotain puhdasotsaista ja viatonta. Aatetta ja asennetta. Menneen maailman ja ideologian kaikua. Kaikkein tärkein ammattiryhmä Hoi Anissa on räätälit. Kaupunki on tunnettu räätälintyöstään, ja täällä on kymmeniä tai satoja pienempiä ja isompia couture-putiikkeja. Minä valitsin yhden suurimmista ja tunnetuimmista: Yaly. Paikka on hämmästyttävä. Astut sisään valtavaan, vilkkaaseen, jopa kaoottisen tuntuiseen halliin. Paikka on lattiasta kattoon täynnä kankaita ja mallinukkeja erilaisissa mekoissa ja puvuissa. Ympäriinsä häärii kymmeniä kauniita nuoria naisia, kaulassaan mittanauhat, esitellen, sovitellen, mittaillen, puhuen puhelimiin. 

Voit viedä mukanasi kuvia vaatteista mitä haluat, tai katsella malleja kaupan katalogeista. Mitä vain voi tilata yöpaidoista talvitakkeihin. Materiaalit ovat silkkiä tai puuvillaa, henkilökunta auttaa löytämään parhaan kankaan haluamaasi malliin. Puolessa tunnissa asiakas on mitattu noin sadasta kohtaa, ja jopa 3D-printti voidaan vartalosta tehdä. Sovitaan aika ensimmäiseen sovitukseen, yleensä seuraavana aamuna. Menet paikalle, vaatteet on viimeistelyä vaille valmiit, sovitat, merkataan korjaukset, sovitaan toinen sovitus muutaman tunnin päästä, sovitat, ja saat vaatteet joko heti mukaan, tai jos pitää vielä korjata jotain, vaatteet toimitetaan majapaikkaasi vielä samana päivänä. Mä tilasin housupuvun ja kotelomekon, ja 48 tunnissa nämä täysin istuvat ja täydelliset vaatekappaleet oli mun matkalaukussa. Ja sama homma sandaaleissa, menet kauppaan, sun jalka piirretään paperille ja mitataan monesta kohtaa, valitset mallin, ja samana iltana kengät odottaa hotellillasi. Käsittämätöntä tehokkuutta.

Vuodenvaihdetta menin juhlistamaan perinteiseen vietnamilaiseen teatteriin. Teatterin jälkeen illallinen ja iltakävely, ja vuosi oli vaihtunut. Päiväkirjassa lukee:

"Ajattelin kirjoittaa jotain menneestä vuodesta ja tulevasta, mutta en viitsi. Meni miten meni, tuli mitä tuli. Kävelen nyt tätä tietä, katson näitä valoja, syön tätä tahmeaa riisiä. Huomenna on toiset riisit ja toinen kieli, huomisen ajatukset ovat vielä syntymättä. Pidän ruumiini kunnossa, mieleni auki, ja kaikki on mahdollista."

Kommentit