Oodi e-kirjalle


Kuulun siihen sakkiin, joka vielä viime vuosiin asti vannoi ja vakuutti, ettei tule koskaan luopumaan oikeasta painetusta kirjasta. Olin väärässä. Olen takinkääntäjä. Rakastan e-kirjoja.

Tai nyt vähän valehtelin; en todellakaan tule koskaan luopumaan oikeasta painetusta kirjasta, aion edelleen ostaa niitä, haluan, että omat tärkeät kirjat on hyllyssä paperisina. Rakastan niitä vielä enemmän kuin e-kirjoja. Kansipaperin sileys ja kiiltävyys, kuvat, värit, paperin tuntu ja tuoksu, sivujen kääntelyn rytmi ja ääni. Silittelen ja nuuskuttelen niitä, saan pieniä sormenpääorgasmeja kun hitaasti hivelen sivujen sileitä reunoja.

Mutta hyvänen aika, miten matkalukeminen on kohonnut uudelle tasolle, kun luovuin typerästä periaatteestani ja hommasin e-kirjalukijan!

Ihan jo se luettavan määrä. Ennen piti valita kolme viisi kirjaa, mahdollisimman erilaisia, eri tyylisiä, paksuisia, kielisiä, että olisi edes jotain valinnanvaraa eri tilanteisiin. Miten sitä muka voi tietää mitä milloinkin haluaa lukea? Mitä jos on ihan Hohto-tuulella, ja mukana onkin vain Humiseva harju? Ei ei, se pilaa kaiken! Ennakoiminen ei ole mahdollista mitenkään. Mutta nyt ei tarvitse, kun mukana on koko e-kirjasto! Jopa yli tuhat kirjaa tuossa pienessä ihmelaitteessa, aivan vapaasti käytettävissä ja luettavissa koska vain. Runot, elämäkerrat, matkaoppaat, Iijoki-sarja, meditaatio-oppaat ja dekkarit, kaikki samassa pienessä näppärässä paketissa.

Ja nimenomaan pienessä. Ennen jouduin valitsemaan matkakirjani myös koon perusteella: mahdollisimman pientä fonttia ja ohuet sivut, että mahtuu maksimimäärä tekstiä minimaaliseen tilaan. Ja siitä huolimatta kirjat veivät tilaa ja painoivat paljon, varsinkin kun muuten yrittää matkustaa kevyesti, käsimatkatavaralla aina kun vain mahdollista. Tuo ohut ja kevyt laite sujahtaa ihan pieneenkin käsilaukkuun ja vaikka takin taskuun. 

E-kirjalukija on myös turvallinen. Se ei ole tablettitietokone, se ei sisällä mitään henkilökohtaisia tietoja. Jos tiputat sen uima-altaaseen tai joku pitkäkyntinen sen vohkii, et menetä muuta kuin laitteen. Varas saa laitteellisen omituisenkielistä kirjallisuutta. Onnea hänelle. Tietysti et halua sitä menettää ja joutua äkillisesti kirjattomaksi, mutta onneksi maailmasta löytyy sentään kirjoja hätätapauksien varalle. Ja jos valitset lukulaitteellesi huomaamattomat mustat vahakannet, se näyttää lähinnä joltain tylsältä muistikirjalta, eikä herätä varkaiden huomiota kahvilan pöydällä. Ostetut ja ladatut kirjasi säilyvät tallessa tietokoneellasi, ja voit ladata ne uuteen lukijaasi. Peruslukulaitteet eivät ole kovin kalliita. Ja koska ne eivät ole tietokoneita, niissä on myös käsittämätön akun kesto. Yhdellä latauksella voit lukea viikkokaupalla, eikä tarvitse pelätä että kone hyytyy kesken luvun.

Varsinkin meille ulkosuomalaisille erityinen etu e-kirjassa on sen ostamisen nopeus ja helppous. Hyvin monet kirjat ilmestyvät nykyään samanaikaisesti sekä painettuina että elektronisina, ja ne voi parilla napautuksella ostaa ja ladata. Ei tarvitse tilailla kirjakaupoista ja odotella postia ja maksaa postimaksuja painavista lähetyksistä. E-kirja säästää myös kotia turhalta kirjamäärältä. Jos lukee paljon, ei ole järkeä ostaa kaikkia kirjoja hyllyihin seisomaan ja pölyttymään ja tilaa viemään. Voi ostaa ainoastaan ne painetut kirjat, jotka tietää haluavansa hyllyynsä loppuiäksi. Suomessa teillä on tietysti kaikki ihanat kirjastot, joten teillä tämä ongelma on pienempi. Ja kirjastotkin ovat siirtymässä e-kirjalainaukseen. Vielä kun joku ystävällinen suomalaiskirjasto avaisi tämän lainausmahdollisuuden ulkosuomalaisille, olisin taivaassa.

Kommentit