No onkos tullut kesä...

No on. Lämpimämpää kuin juhannuksena. Puhutaanko vähän ilmastonmuutoksesta?

Ei, puhutaan joulusta. Mutta ei puhuta paljon, koska joulu on liian monimutkainen. Joulu on juhlista kaikkein vaikein, koska se on niin täynnä muistoja, odotuksia, siihen liittyy niin valtavasti latauksia. Joulua ei osaa edes määritellä; se on toisaalta ihana, toisaalta ärsyttävä, toisaalta tunteellinen, toisaalta pakollinen paha. Yhtenä hetkenä sitä ja toisena toista. Joskus olen ollut ihan "jouluihminen" (muuten sanapari, jota inhoan), koristellut ja väkertänyt ja tunnelmoinut, mutta viime vuosina jouluilu on jäänyt kokonaan. Itse asiassa olen viettänyt muutaman viime joulun päiväntasaajan alapuolella, paikoissa johon edes joulupukki ei löydä.

Nämä paikat ja matkat ovat tavallaan ajaneet minut kauemmaksi joulusta. En oikein jaksa katsoa sitä valtavaa, kimaltavaa, muovista, värikästä yltäkylläisyyttä, tuntuu pahalta nähdä rahaa viskottavan turhuuksiin ja tarpeettomuuksiin, pöytien notkuvan sielläkin, missä siihen ei olisi varaa. Tavaran määrä on paisunut niin valtavaksi, kulutus on niin nopeaa, kaikkea pitää olla paljon ja uutta, vaikka vanha olisi vielä hyvää ja käyttökelpoista. Koska naapurilla ja koulukavereillakin on, pitää minullakin olla.

Haluan kuitenkin nyt yrittää unohtaa Weltschmertzin. Tänä vuonna on joulu Suomessa. Kahdeksan vuoden tauon jälkeen, äiti, sisko ja minä. Niinkuin silloin joskus äärettömän kauan sitten.

Vaikka Suomessa ei ole hanget korkeat nietokset, vaikka maassa ei ole hanki eikä järvet jäässä, on siellä silti jotain mitä ei ole muualla. Tietysti jokaiselle oman kotimaan perinteet tuntuvat niiltä ainoilta oikeilta, mutta väitän, olen vakuuttunut, etteivät jouluperinteet ole missään niin omaleimaiset ja kunnoitetut kuin minun maassani. Joulurauhan julistus! Jokainen suomalainen tietää mitä se tarkoittaa. Riisipuuron ja kanelin tuoksu saa jo ajatuksena kyyneleet silmäkulmiin. Entäpä se varpunen pienoinen, joka onkin pieni veljeni taivahasta? Sauna. Kynttilät kuusessa. Glögi ja piparit. Ja ihana Samuli. Kuunnelkaa Avaruus, ja katsokaa kuvia alta.

Koska Suomi on ihana.

Mielenrauhaa teille, rakkaat ihmiset. Viettäkää kaunis, hyvä ja rauhallinen joulu.


Kommentit