Bali



Bali näyttää nyt olevan muodissa, tai ainakin siitä on hiljattain puhuttu niin paljon, että piti ihan itse lähteä katsomaan mistä on kysymys. Indonesia on minulle vieras, joten matkustin avoimin mielin ilman ennakko-odotuksia. Ja olihan Balilla paljonkin annettavaa. Kun ensin päästi irti massaturismin haittapuolista - liikenneruuhkista, jonoista, tungoksesta, instagram-täydellisistä keinotekoisista kuvauskohteista, ja hakeutui vähemmän kuljetuille poluille ja pienemmille temppeleille, ja ajoitti kulkemisensa aikaiseen aamuun, pystyi kyllä löytämään paljon kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä.


Kuten Agung Rai Museum of Art. Se ei ole pelkkä taidemuseo, vaan monipuolinen kulttuuri- ja taidekeskus, jossa on myös hotelli ja ravintola/kahvila. Museon kahta päärakennusta ympäröi valtava puutarha lukuisine eksoottisine kasveineen, vesiputouksineen ja polkuineen, sieltä löytyy lava esittävälle taiteelle ja tanssille, sekä lukuisia alueita missä voi istuskella ja katsella taiteilijoita työssään. Taidemuseossa on upea kokoelma vanhaa ja uutta balilaista taidetta, sekä erityinen kokoelma sellaisten ulkomaalaisten taiteilijoiden töitä, jotka ovat saaneet inspiraatiota Balilta tai työskennelleet siellä.









Barong and Kris Dance on perinteinen balilainen tanssi, teemana ikiaikainen hyvän ja pahan taistelu. Näitä tanssiesityksiä järjestetään monissa paikoissa ympäri saarta; tämä esitys tapahtui vanhan temppelin pihalla, ja esittäjänä oli ryhmä tanssijoita Jambe Budaya Batubulan -studiolta.












Sari Coffee Luwak Agrotourism -kahviplantaasilla vierailu oli mielenkiintoinen piipahdus balilaisen kahvinvalmistuksen maailmaan. Tilalla sai paljon tietoa kahvinviljelystä ja kahvilaaduista, ja pääsi maistelemaan ja ostamaan kymmeniä erilaisia kahvi- ja teelaatuja. Kuuluisa Luwak-kahvi valmistetaan pavuista, jotka ovat kulkeneet luonnollista reittiä sivettikissojen suusta sisään ja pyllystä ulos, sitten pavut on puhdistettu ja paahdettu ja jauhettu, ja aikaansaatu maailman kalleinta kahvia. Onko se hyvää? On. Onko se eettistä? Tuskin.



Kiinnostavaa on myös käydä tutustumassa muihinkin balilaisiin käsityöläisammatteihin ja tuotteisiin. Puunkaiverrustekniikka on verratonta ja kaivertamoita on joka puolella, batiikkikangaskutomossa ja -värjäämössä syntyy kaunista jälkeä, samoin lukuisissa hopeapajoissa.


Vähän aktiivisempaa (ja hikisempää) puuhaa on vaellella riisipelloilla. Hieman pohjoiseen Ubudista on yksi kauneimpia riisiterassikeskittymiä, ja siellä voi mukavasti patikoida puoli päivää ja ihailla maisemia. Paikan nimi on Tegallalang Rice Terrace.


Yksi tunnetuimpia nähtävyyksiä Balilla on Ubud Monkey Forest. Onnekseni ja onnettomuudekseni osuin sinne upean ukkossateen saattelemana. Onneksi, koska sain metsän jotakuinkin itselleni, muut turistit eivät halunneet kastua. Mutta eivät halunneet myöskään apinat, jotka lymyilivät puiden latvustoissa, ja joista näin siis vain pieniä vilauksia. Se ei tosin minua niin haitannut, tykkäsin oikeastaan enemmän kävellä sademetsässä kaikessa rauhassa,  kuunnella luonnon ääniä ja kastella varpaani lämpimässä sateessa.


Paras kokemus turistinähtävyyksistä oli ehdottomasti Pura Tirta Empul Temple. Temppeli on rakennettu pyhän lähteen ympärille, ja sitä on käytetty pyhiinvaeltajien puhdistusrituaaleihin jo vuosisatojen ajan. Kivisistä hanoista virtaa kristallinkirkasta ja kylmää lähdevettä. Hanoja on 30, ne kuljetaan läpi vasemmalta oikealle, ja jokaisen hanan kohdalla pysähdytään hetkeksi, esitetään toivomus, ja kastaudutaan pyhällä vedellä.


Perinteinen balilainen ja indonesialainen ruoka on valtavan maukasta. Balilaisen ruoan makuihin kuuluvat mm. kookos, sitruunaruoho, chili, valkosipuli, kurkuma, pippuri, salottisipulit, erilaiset pähkinät, muskotti, galangal ja inkivääri sekä indonesialaiset laakerinlehdet. Balilaisessa keittiössä ainekset ovat tuoreita ja tulevat läheltä. Kaikenlaiset merenelävät ja kala, kuten myös Balin kansallisruoka possu, tarjotaan usein grillattuna. Hedelmiä käytetään paljon sekä ruuanlaitossa että jälkiruuissa.

Ubudissa on myös paljon uusia ja moderneja ravintoloita, joissa tarjoillaan usein fuusioruokaa indonesialaisista raaka-aineista ja balilaisella twistillä. Kävin muutamassa huippuluokan illallismestassa, ja niistä paras oli Mozaic. Italialainen kokki loihti sekä visuaalisesti että kulinaarisesti ällistyttäviä ruokalajeja suositun ravintolan takaosan yksityisessä keittiö-ruokasalissa. Illallinen oli nautintoa kaikille aisteille.


Toinen huippupaikka loisti ei ainoastaan klassisemmalla, mutta silti innovatiivisella ruokalistallaan, mutta varsinkin sijainnillaan. Kubu at Mandapa on suuren ja mahtavan Ritz-Carltonin ravintola Ayung-joen rannalla. Sen pöydät on sijoitettu bambusta rakennettuihin pieniin majoihin, ja tunnelma illalla lyhtyjen syttyessä ja joen solinaa kuunnellessa on satumainen. Koska oli aivan liian pimeää ottaa kuvia (ja halusin nauttia ainutlaatuisesta ympäristöstä ilman puhelinta), lainaan tähän yhden kuvan ravintolan kotisivulta.
Photo credit: Kubu (Ritz-Carlton Mandapa)

Joulupäivänä teimme majapaikkani naisten kanssa pikku autoretken vuorille, ja löysimme sieltä ihastuttavan rauhallisen paikan joulupäivän cocktaileille.


Bali ei varastanut sydäntäni, mutta yksi paikka siellä oli ehdottomasti tämän pitkän matkan arvoinen: Bliss Sanctuary for Women. Se oli majapaikkani - ainutlaatuinen ja unohtumaton paratiisi. Bliss on kokonaisvaltainen hyvinvointiretriitti naisille. En ole erityisen ihastunut ajatukseen tällaisesta sukupuoleen perustuvasta erottelusta, mutta en voi kieltää etteikö tämä olisi toiminut. Ei perheitä, ei lapsia, ei pariskuntia, ei romanttisia hanimuunereita, ei miehiä. Viisi huonetta, viisi naista joka puolelta maailmaa. Rajoittamaton määrä joogaa, meditaatiota, hierontaa, hoitoja, hemmottelua. Tarot-korttiluentaa, väriparannusta, kämmenen katsontaa. Paljon henkisyyttä, vähän liikuntaa, paljon hömppää ja naurua, paljon lukemista, keskustelua, hiljaisuutta. Ruoka on juuri tehtyä, tuoretta, terveellistä, ja sitä tehdään juuri sinulle juuri silloin kuin sinä haluat. Hedelmiä, smoothieita, kookospähkinöitä, vastapuristettuja mehuja. Autonkuljettajat vievät sinut minne haluat koska haluat. Saat osallistua yhteisiin ruokahetkiin tai retkiin, tai viihtyä koko ajan omissa oloissasi jos niin haluat. Blississä sinä olet oman lomasi kuningatar, ja sinun tehtäväsi on vain levätä ja nauttia.













Kommentit